sobota 27. března 2010

Nierika: Everyone Is Burning

Piper Records
2009

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Obě dosavadní alba kopřivnické Nieriky lze směle zařadit k tomu nejlepšímu, co se u nás v poslední době urodilo. Zatímco však triphopový debut Hydroponicum vyvolával ničím nezkalené nadšení, u kytarovější dvojky Poison On The Spoon už to byla spokojenost s výstrahou.
Přichází tedy čas zúčtování: do třetice všeho dobrého natočila Nierika desku, která světové trendy v nezávislé (teď už plně) kytarové hudbě nekopíruje, nýbrž se jimi nechá v přijatelné míře inspirovat a navrch přidává leccos z vlastní kuchyně Moravanů. Kromě skladatelského umu je to nesporná instrumentační vynalézavost, navíc umocněná přítomností dvou kytaristů v sestavě.
Tou pravou „tajnou přísadou“ ale zůstává zpěv Moniky Lohrerové, která si tu osahává nové vokální polohy a ve všech exceluje – ať už se jedná o koketní vrčení v titulní skladbě nebo o přechod do vyšších rejstříků v Talking To The Moon.
Výhrady lze mít ke zvolenému pořadí jednotlivých skladeb, chvíli jsem si taky musel zvykat na zpěv Zbyňka Machetanze v písni Viper. Celkově ale převažuje pozitivní dojem, jehož rozmělnění díky kratší stopáži jen tak nehrozí.

Žádné komentáře:

Okomentovat