sobota 27. března 2010

Efterklang: Under Giant Trees

Leaf/Starcastic
2007

hodnocení: 2,5/5
psáno pro Rock & Pop

Čtrnáct dní po vydání bylo tohle minialbum na vrcholu dánského singlového žebříčku. No chápete to? To je jako kdyby u nás EOST porazili Miku, Daniela Landu a Divokýho Billa dohromady! Jak ale píšou Efterklang na svých webových stránkách, svědčí to spíš o zvláštnostech dánského hudebního trhu, než o jejich popularitě v rodné zemi.
Konec plácání, jde se na věc: Under Giant Trees obsahuje materiál, který Efterklang napsali během turné k debutové desce Tripper. Zvukově se příliš neodchyluje od modelu, který kapelu proslavil a vynesl jim nálepku „dánští Sigur Rós“. To znamená kombinaci akustických nástrojů (hlavně smyčců, dechů a klavíru) s velejemným elektronickým předivem, které to všechno obaluje.
Hlavní rozdíl je ve struktuře skladeb a tady se mi zdá, že si Efterklang trochu naběhli. Místo celkem „čitelných“ kompozic z debutu se na aktuálním EP topí v moři zvuků, které na sebe vrství bez nějakého zjevného klíče. Výjimkou je poměrně průzračná balada Hands Playing Butterfly, připomínající tvorbu Rachel’s nebo Maxe Richtera. U zbylých čtyř tracků ale postrádám nějaký hlubší raison d’être.

Žádné komentáře:

Okomentovat