sobota 27. března 2010

Damian Lazarus: Smoke The Monster Out

Get Physical/Panther
2009

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Nezasvěcení často vyčítají taneční elektronické hudbě, že bývá příliš ponořená sama do sebe. O debutu v L.A. usazeného Brita Damiana Lazara to ale neplatí ani omylem.
Inspirován celou řadou umělců v rozpětí od Penguin Cafe Orchestra přes Frankie Goes To Hollywood až po Nicka Cavea dokázal Lazarus přetavit cizí kreativní výboje ve vlastní neotřelý hudební výraz. Čelné pozice v nejrůznějších bilančních anketách na konci roku má už předem zajištěny.
Říkáte si, že ten výčet inspiračních zdrojů taneční hudbou příliš nezavání? To je sice pravda, máme ale 21. století, a tak by nikoho nemělo překvapit, když v kulhajícím electro beatu ve skladbě Come And Play objeví sampl známého motivu z Red Right Hand Caveových Bad Seeds.
Stejně samozřejmě působí v kontextu desky i fakt, že cover balady It’s Raining Today z repertoáru Scotta Walkera na ní sdílí prostor se skladbami jako Moment (rozmáchlá kompozice mísící estetiku německého minimalismu a kabaretní elektroniky francouzských Nôze) či Memory Box (takhle nějak by zněla spolupráce Laibach s Miss Kittin).
Třemi slovy: odvážné, inspirující a skvělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat