sobota 27. března 2010

Různí: Saint-Germain-des-Prés Café 8

Wagram/CDirect
2006

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Po vydatné dvojité porci, kterou představoval sedmý díl Saint-Germain des-Prés Café, se tato vlajková kompilace francouzského vydavatelství Wagram vrací k původní jednodiskové podobě. Tracklist se tradičně hemží nu-jazzovými velikány kalibru Koop, The Dining Rooms či Gerarda Frisiny, jejichž skladby působí na pohled jako záruka kvality a na poslech výběru poskytují určité kotevní body.
Klidně by se ale obešel i bez nich, neboť kouzlo těchto kompilací určitě nespočívá ve hvězdném obsazení, ale spíš v ultracitlivé dramaturgii a čuchu na skutečně kvalitní nu-jazzové lahůdky. Ve výběru skladeb se odráží hluboká znalost scény a nepopiratelná láska k hudbě, a to je ta největší devíza, kterou může kompilátor svému dílu vtisknout.
Navíc deska působí vzácně celistvě a vyrovnaně, což nebylo u předchozích dílů série vždycky pravidlem. Lidi z Wagramu snad konečně přešla chuť vylepšovat prodeje kompilací zařazováním megahvězdných jmen typu Jamieho Culluma nebo Norah Jones a soustředili se protentokrát výhradně na vyznění alba. Ne že bych jim nějaký ten milionek na kontě nepřál, pro dobro kompilační řady Saint-Germain des-Prés Café ale udělali to nejlepší až teď.

Žádné komentáře:

Okomentovat