neděle 28. března 2010

Kosheen: Damage

Moksha/Universal
2007

hodnocení: 2/5
psáno pro Rock & Pop

Druhé desky sice mívají vypovídací hodnotu coby potvrzení místa určitého umělce na hudební mapě, jsou to ale teprve desky třetí, z kterých se dá usuzovat na trvanlivost či pomíjivost nějakého uměleckého snažení. Pro bristolskou trojici Kosheen je tímto prubířským kamenem album Damage, které jim však ke cti příliš neslouží.
Nejvýraznějším znakem nahrávky je velký podíl elektronických nástrojů, který působí po příklonu k akustičtější hudbě na předchozí desce Kokopelli jako velký krok zpět. Místo průzračných popových klenotů typu All In My Head se tu nabízí jen laciná prefabrikovaná bižuterie, která by působila stejně i před šesti lety v době vydání debutu Resist. Tehdy ale ještě Kosheen alespoň měli dostatek melodických nápadů, díky nimž si na své konto mohli připsat několik bezmála globálních hitů.
Na novince však od první skladby sledujeme marnou snahu kapely vykřesat alespoň vzpomínku na někdejší jiskření. Místo něj se z reproduktorů line jen nezáživná směsice umělých beatů, syntetických klávesových ploch a unylého zpěvu Sian Evans. Zdá se, že Bristol přišel o jednu ze svých hvězd.

Žádné komentáře:

Okomentovat