sobota 27. března 2010

Autopilote: Ido

EMI
2007

hodnocení: 3/5
psáno pro Rock & Pop

Ido znamená japonsky pohyb. Třeba ve smyslu migrace, jak snaživě napovídají webové stránky Ondřeje Smeykala – tuzemského propagátora hry na didgeridoo a jedné čtvrtiny kapely Autopilote. Tu kromě něj tvoří ještě zpěvačka Jumiko Išidžima z dvojice Papaya Paranoia, bubeník a perkusionista Pavel Fajt a hudební všudybyl Roman Holý, který debutové album čtveřice migrantů produkoval. Místo dalších Wooden Toys, Dunaje či Monkey Business ale máme co do činění se zcela suverénní skupinou nezatíženou profesní minulostí (ani přítomností) svých členů.
No dobře, ale co hudba? Tady je třeba přiznat, že je materiál na desce trochu nevyrovnaný. Místy vám srdce radostí poskočí, o dvě skladby dál už o tom ale ani nevíte. Za nejlepší kousky považuju soundtrackoidní Nord Girl a následující výbušný song Damsarahm Dance. Vyloženě slabá je jen závěrečná new age balada Shoooooting Stars s vokálem jak od Sarah Brightman.
Označení world music se tvorba Autopilote vzpírá, osobně je pokládám spíš za alternativu – v tom smyslu, v jakém tenhle termín proslavil právě zmíněný Dunaj. Pro mě objev a pro vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat