sobota 27. března 2010

Autechre: Quaristice

Warp Records/Maximum Underground
2007

hodnocení: 3,5/5
psáno pro Rock & Pop

Strach z opakování se dovedl v minulosti hudbu britského dua Autechre na samou hranici poslouchatelnosti. Zatímco předposlední album Draft 7.30 bylo i ve své podivnosti svrchovaným tvůrčím aktem těchto IDM legend, následující deska Untilted se svými nepřesvědčivými glitchhopovými skladbami vypovídala spíš o bezradnosti svých autorů.
Letošní novinka vzbuzuje mírnou naději, že šlo jen o chvilkovou slabost. Pokud Quaristice něčím překvapuje, pak je to množstvím skladeb. Je jich tu dvacet, což znamená při uvedené délce alba průměr lehce přes půl čtvrté minuty na skladbu. A to mluvíme o kapele, která proslula svými rozmáchlými kompozicemi nezřídka atakujícími desetiminutovou stopáž!
Teď se ale ukazuje, že Autechre zvládají rozvinout své idiosynkratické hudební vize na ploše běžné popové skladby. K popu mají ale tyhle miniatury na hony daleko – pokud by existoval termín difficult listening, měli by pánové Booth a Brown doživotně zaručené čestné držení jeho zástavy. Ten pocit, kdy se z počátečního zvukového chaosu vyloupne čitelná rytmicko-melodická struktura, ale stojí za všechny obtíže.

Žádné komentáře:

Okomentovat