neděle 28. března 2010

David Buckley: Fiction – An Alternative Biography

Virgin Books
2003

bez hodnocení
psáno pro Rock & Pop

Poslední z řady knih mapujících dílo „největší americké kapely za posledních čtyřicet let“ (Buckley) pojmenovali před časem nevědomky sami R.E.M. – jeden z alternativních názvů jejich průlomového alba Out Of Time zněl právě Fiction. Skupina a především Michael Stipe se tím chtěli distancovat od jakéhokoli spojování textů převážně milostných písní na albu s jejich osobními životy. Zároveň tento název odkazuje na určitou auru mystična, která je R.E.M. obvykle připisována.
Buckley nemá ambice tuto auru rozbít, spíš než o nahlížení na kapelu nějakým novým způsobem mu jde o zachycení různých úhlů pohledu na její tvorbu a mediální obraz. Základem knihy se staly rozhovory se dvěma členy R.E.M. (kytarista Peter Buck a basák Mike Mills) a dále s producenty, žurnalisty, členy fanklubu a dalšími lidmi, kteří se kolem skupiny pohybovali během její více než dvacetileté existence. V neposlední řadě Buckley pracoval s řadou knih a novinových/časopisových článků, jejichž seznam je připojen vzadu v knize.
Navzdory téměř vědeckému přístupu nepůsobí dílo suchopárně. Naopak je psáno v nejlepší tradici britské hudební publicistiky (jak sám autor připomíná, většinu knih o R.E.M. napsali Britové), to znamená nejen solidní práci s fakty, ale také kultivovaný jazyk. I středně pokročilému angličtináři by neměla četba knihy zabrat více než týden a jako soundtrack si k ní může pouštět ještě čerstvou bestofku.
P.S. Ve světle výše řečeného lze pouze prací šotka vysvětlit, proč došlo k přejmenování přinejmenším dvou skladeb. Místo Hairshirt čteme i v rejstříku Hairsuit a název písně The Wake-Up Bomb je jednou uvedený bez spojovníku a podruhé dokonce jako walk-up Bomb (sic!).

Žádné komentáře:

Okomentovat