sobota 27. března 2010

Různí: Nova Classics Sept

Nova Records/Wagram/CDirect
2006

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Na rozdíl od české Novy je její francouzská jmenovkyně sympatickou institucí, která kromě rozhlasové stanice zahrnuje také hudební vydavatelství. Jeho doménou jsou zejména nejrůznější multižánrové kompilace, které do značné míry odrážejí nezávislého ducha mateřského rádia.
Kromě eklektické řady Nova Tunes a chilloutové série In Bed With Nova patří k erbovním značkám Nova Records ještě výběry Nova Classics, které se asi nejvíc blíží obecné představě poslechových kompilací, kterou pomohly definovat lidé jako José Padilla (Café del Mar) či Stéphane Pompougnac (Hôtel Costes).
Na rozdíl od jejich výtvorů se ale Nova Classics častěji obrací do hudební minulosti, přičemž hudební poklady uplynulých dekád – zde v podání například Etty James, Talking Heads nebo Niny Simone – prokládá skladbami současnými, hudebním výrazivem se ale od těch skutečně „klasických“ příliš nelišícími (ať už jde o jazzy hip hop A Tribe Called Quest, samplovanou nádheru v podání Troublemakers nebo elektronickými varhanami podmalovaný trip hop Money Marka z labelu Mo'Wax).
Nevím, jestli skutečně existuje něco jako „francouzský šmrnc“, na každý pád má v sobě ale tahle kompilace něco neobyčejného, co jí dává v konkurenci podobných výtvorů velikánský náskok.

Žádné komentáře:

Okomentovat