sobota 27. března 2010

Dope Aviators: Product

11 Fingers/Starcastic
2007

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Představte si hypotetický svět, ve kterém by se hudební recenze nepsaly na už vyšlé nosiče, ale teprve na jejich základě by se hudebníci pokoušeli rekonstruovat v recenzích popisovanou hudbu. Jak by asi vypadala taková „návodná“ recenze na debutové album slovenské trojice Dope Aviators?
Určitě by se to v ní hemžilo termíny jako „dreampop“, „indietronica“ nebo „revival showgazingu“. Psalo by se v ní o spojení kytar a elektroniky na sto a jeden způsob, o využívání hlasu coby hudebního nástroje a rozhodně by měla zaznít pochvala za světový zvuk nahrávky. Taky by se určitě slušelo zmínit se o v kontextu desky rafinovanému zařazení exoticky znějící skladby Príbory.
Pochybuju ale, že i kdyby recenzi napsal sebelepší hudební publicista, zněl by výsledek tak podmanivě, jako deska Product. Dope Aviators se na ní podařilo vyhnout se všem hrozícím klišé, ať už ze strany zvoleného retro soundu (zmíněný shoegazing) nebo neobratného balancování mezi kytarovou a elektronickou polohou. Další bod pro Slovensko, byť v současnosti žijí dva z členů kapely ve finském Tampere.

Žádné komentáře:

Okomentovat