sobota 27. března 2010

The Tchendos: Kill Death

Mr. Cucumber Records
2008

hodnocení: 4/5
psáno pro Rock & Pop

Není mi známo, že by některá tuzemská kapela otálela s vydáním debutové desky tak dlouho, jako pražští The Tchendos. Klíčový vliv na to, že po dlouhých dvanácti letech album jedné z našich nejstarších elektronických formací konečně vychází, měla zřejmě vlna pozitivních ohlasů na protináckovskou skladbu Nedovedu pochopit. Ta jako bumerang obletěla český internet a vrátila se v podobě odhodlání učinit své „vlastenecké povinnosti“ zadost v dlouhohrajícím formátu.
Kdo by však od desky Kill Death očekával sbírku podobně angažovaných tracků, ten by se šeredně mýlil. Album obsahuje pouze jednu „uvědomělejší“ skladbu, a to Independence se samplem z demonstrace proti čínské okupaci Tibetu. Zbylých jedenáct skladeb svou sofistikovanou hravostí připomíná spíše Tata Bojs, což je příměr, který by vás možná při prvním poslechu nenapadl.
Ona má ale tahle trojice k hanspaulským hochům skutečně blíže, než k domácím breakbeatovým snaživcům Le Pneumatique. S touhle deskou se nyní dá poměřovat každé české elektronické album. A o co, že v devíti případech z deseti vyjdou z tohoto klání Čendové vítězně?

Žádné komentáře:

Okomentovat